DSC 3788

Bericht van voorzitter Netwerk Dementie Rivierenland

Aida Zargaran is de nieuwe voorzitter van het Netwerk Dementie. Zij neemt het stokje over van Nynke Beentjes, die onlangs een noodkreet naar de samenwerkingspartners stuurde over de uitdagingen die de dementieconsulenten in Rivierenland hebben. Aida: ‘Het terugdringen van de wachtlijsten is ons gezamenlijk belang. Ik hoop dat we, samen met het netwerk, goede oplossingen kunnen vinden, zodat we de juiste zorg kunnen leveren aan onze cliënten. ’ Lees hier de noodkreet die we deze zomer hebben verstuurd.

Beste samenwerkingspartners, 

Wij schrijven u deze brief om u te informeren over de huidige situatie en de toekomstige uitdagingen die wij ondervinden bij de inzet van onze dementieconsulenten binnen Regio Rivierenland. De afgelopen maanden zien wij een gestage toename van de wachtlijst en de wachttijden voor inzet van de dementieconsulenten.

Helaas is dit geen tijdelijke situatie.  De demografische ontwikkelingen voorspellen in onze regio een toename van mensen met dementie van  35% in 2025 ten opzichte van 2023. Concreet zijn dat 950 mensen totaal. (bron Alzheimer Nederland). 

Wat hebben we  gedaan?
De afgelopen periode heeft het team oplossingen onderzocht en zo mogelijk ook uitgevoerd. Meer efficiëntie, hogere caseload, minder reistijd, andere werkwijze, meer preventie en overdracht naar andere partners. Echter dit leidt niet tot vermindering van de wachtlijst en wachttijden. 

Een snelle tijdelijke oplossing voor 2025 in de vorm van formatie uitbreiding is in onze  regio conform de huidige financieringsafspraken niet mogelijk.

Wat betekent dit voor nu?
Dit betekent dat het aantal cliënten op de wachtlijst, die de komende periode begeleiding kunnen gaan ontvangen van een dementieconsulent,  minimaal is en helaas ook blijft. 

Wat kunnen we wel?Bij vragen kan de bereikbare dienst geconsulteerd worden en van de praktijkondersteuners en wijkverpleegkundigen wordt verwacht dat zij, volgens de regionale stepped-care afspraken, het casemanagement van de betreffende cliënten/patiënten op zich blijven nemen. Op deze manier behouden zowel de cliënten/patiënten als hun mantelzorgers hun vaste aanspreekpunt. 

Cliënten kunnen wel aangemeld worden en de dementieconsulenten zullen hiervoor de gebruikelijke triage voor plaatsing op de wachtlijst hanteren. Aanmelden is van belang om zicht te houden op de wachtlijst én voor de gesprekken met de zorgverzekeraars.

Wat gaan we nog doen?
Wij voelen ons gesteund door netwerkpartners die de toenemende vraag om gespecialiseerde ondersteuning ondersteunen. Het  team is zich zeer bewust van het feit dat de complexiteit van de inwoners met dementie  toeneemt en daarmee ook de druk op onder andere de huisartsen, praktijkondersteuners, wijkverpleegkundigen en de mantelzorgers.

Er vinden de komende periode gesprekken plaats met netwerkpartners en de zorgverzekeraars om hopelijk tot een oplossing voor dit regionale probleem te komen. Daarin zullen we ook de door ons al onderzochte opties om de wachtlijst te beperken en/of de werkwijze aan te passen, uitgebreider bespreken.  We houden iedereen via onze nieuwsbrief hiervan op de hoogte.

Het team van dementieconsulenten rekent op ieders begrip en hoopt dat alle betrokken zorgprofessionals de zorg en begeleiding aan mensen met dementie in regio Rivierenland met elkaar kunnen blijven dragen.