Afscheid Helene Damen 2
Afscheid Helene Damen 1

Dementieconsulente Helene Damen neemt afscheid 

Helene stond aan de wieg van het Netwerk Dementie in Rivierenland dat 13 jaar geleden startte. Na 13 jaar lief en leed gaat zij genieten van haar pensioen. Uit de drukbezochte afscheidsborrel op 5 april bleek dat Helene een zeer gewaardeerde collega en dementieconsulente is geweest!

Helene blikt terug:  “Het werk van dementieconsulent heeft erg veel indruk op mij gemaakt en ik heb het met heel veel plezier gedaan. Ik vond het vooral heel bijzonder om het vertrouwen van mensen te krijgen. De gesprekken die je hebt met de persoon met dementie en de mantelzorgers gaan over persoonlijke dingen, over hun angsten en onzekerheden. Het is mooi om samen te werken naar zo groot mogelijke kwaliteit van leven met en binnen de beperkingen van de dementie. Soms waren het hele kleine dingen die een groot verschil maakten. Ik vond het geweldig als de cliënt het fijn had op de dagbesteding en de mantelzorger weer de mogelijkheid had om even adem te halen om zo de zware zorg thuis langer vol te kunnen houden.  

Samenwerken 
Als dementieconsulent moet je eigenlijk heel creatief zijn, breed kunnen denken en kijken naar de behoeften van de cliënt en zijn of haar naasten. Elke persoon heeft een specifieke en unieke benadering en begeleiding nodig. Het is prachtig om samen uit te zoeken wat werkt. Daarbij vind ik het belangrijk om mensen in hun kracht te zetten en te kijken wat ze zelf kunnen ondernemen. Samen met de collega´s dit na streven en elkaar scherp te houden. Het is ook van groot belang om samen te werken met alle disciplines in de regio. Je hebt elkaar nodig om het maximale te bereiken voor de persoon met dementie en de mantelzorger. 

Ik heb geleerd om verder te kijken dan mijn neus lang is. Vooral als er sprake is van onrust of boosheid. Is er mogelijk lichamelijk iets aan de hand of speelt het verleden een grote rol, wat heeft men allemaal meegemaakt in zijn/haar leven. Dan is het van belang om vooral tijd te nemen en samen te kijken of het op te lossen is. 

Tijd voor nieuwe dingen
Mijn plannen voor de toekomst staan nog niet helemaal vast, behalve er vaak op uit gaan met de camper. Wel weet ik zeker dat ik vrijwilligerswerk zal gaan doen. Ik denk aan het begeleiden van vakanties voor mensen met dementie en hun mantelzorger. Ook denk ik aan vrijwilliger bij de wensambulance of bij de stichting opkikker. Er is voldoende te doen denk ik. Ik kijk met zeer veel plezier en warme gevoelens terug op mijn werk als dementieconsulent. Ik ga het zeker missen.” 

En daar sluit dementie consulente Nancy Kwinten zich volledig bij aan: ‘Helene is een enorm gewaardeerde collega. Stabiel, altijd bereid tot meedenken, iemand met een enorme kennis en kunde, gepassioneerd en betrokken. We wensen haar heel veel geluk en plezier in de toekomst.’